Hulp nodig?
Bel: 0594 - 552626

dvd Ontregeld

dvd  Ontregeld
Beschikbaar voor uitleen
Prijs voor losse verhuur:
€ 3,00 Prijs voor abonnementshouders: €0.00

Aan de hand van 3 voorbeelden laat de film zien hoe het leven van FTD-patienten ingrijpend is gewijzigd en vooral ook welke gevolgen dat heeft voor de mensen om hen heen. Een drieluik over de aandoening FTD – frontontemporale dementie verandert het gedrag en het gevoelsleven van de patiënt.

1. Leven met FTD (19 min.) 
Henk (53) had een hoge functie bij Rijkswaterstaat maar hij ging verkeerde beslissingen nemen en er dreigde ontslag. Zijn vrouw Cynthia dacht eerst aan huwelijksproblemen of aan een alcoholprobleem, totdat duidelijk werd dat er sprake was van FTD. Henk kan zelf nauwelijks meer praten, daarom vertelt zijn vrouw wat er allemaal is gebeurd. Met hulp van een thuiszorgbureau en dagbehandeling lukt het Cynthia om haar man nog thuis te houden. Dit wil ze zo lang mogelijk volhouden.

2. Het ritme van Rein (24 min.)
Rein (49) kan vertellen hóe zijn gedrag is veranderd, maar waaróm hij zo doet weet hij niet. Hij denkt dan ook dat hij weer zal genezen. Zijn vrouw Sonja heeft haar baan opgezegd en zorgt nu voor hem; haar eigen leven komt op de tweede plaats. Dochter Jolien reageerde als puber fel op haar veranderende vader maar sinds ze zelfstandig woont kan ze beter afstand nemen en denkt ze milder over hem.

3. Prima Donna (31 min.)
Agnes (57) heeft semantische dementie, een variant van FTD waarbij men de betekenis van woorden en objecten geleidelijk kwijtraakt. Maar dat niet alleen: ze kan zich niet meer inleven in een ander, ze ontwikkelt typische rituelen en dwangmatig, soms kinderlijk gedrag. Zelf blijft ze optimistisch, maar voor haar man Piet is het zwaar, net als voor haar familie. Verpleeghuis Den Ooiman heeft voor haar een dagbehandelings-programma gemaakt waar ze zich prettig bij voelt.

FTD begint meestal vóór het 65ste jaar en is bij die groep na de ziekte van Alzheimer de meest voorkomende vorm van dementie. Bij de eerste klachten wordt zelden aan deze vorm van dementie gedacht, waardoor patiënten en familie vaak onnodig lang in onzekerheid blijven. Met de film ONTREGELD willen we FTD bij een breed publiek onder de aandacht brengen. Daarnaast hopen we dat artsen en andere hulpverleners door deze film de ziekte nog eerder zullen herkennen.

Klaas Jansma is GZ-psycholoog en o.a. actief in de Landelijke Stuurgroep Jong-dementerenden.
Pieter Wolswijk is ouderenpsycholoog en freelance filmmaker.

Een initiatief van de Intercollegiale Toetsingsgroep Ouderenpsychologen Regio Arnhem.

Artikelnummer DVD
Merk dvd
Omschrijving Ontregeld
OmschrijvingBestandstypeDownload